MobilGirot-bloggen

Checklista - Så skriver din förening en Policy för lagkassor i 7 steg

Feb 25, 2019 11:59:30 AM / av Rickard Lönn

Nu har vi hört om så många föreningar som antingen inte har en policy för sina lagkassor eller har helt kaos i hanteringen av de olika lagens kassor när det gäller redovisning, vem som sköter vad, pengar in och pengar ut. Så vi har gjort en guide, med inspiration från en hel del föreningar som faktiskt har en policy.

kassalada bloggbild2Den här guiden har vi tagit fram för att vi själva har eller är aktiva i olika idrottsföreningar och i allra högsta grad har att göra med lagkassor. Och vi ser också att det i många föreningar är väldigt otydligt vad som gäller och hur man bör hantera dessa. Så den här guiden är till för den förening och lag som inte har en policy eller där detta är otydligt. Tanken är att den ska fundera som stöd för föreningens styrelse när ni själva gör policy.

Beställa Guiden här  7 steg för att skapa en policy för Lagkassor   

 


Vad menas med lagkassa och spelarkonton

Vi läste med glädje Svensk Idrotts information kring detta och blev inspirerade att skriva den här guiden med tips och råd utifrån vad vi saknat och vi sett att en del andra föreningar har tagit fram. Ordet ”lagkassa” används ofta i föreningssammanhang och då särskilt i idrottsföreningar.  Men vad innebär det att ett lag har en lagkassa i den förening som t ex ungdomarna är medlemmar i. 


Riksidrottsförbundet skriver bl. a:
”Det är lätt att tro att laget som städat eller sålt salami själv förfogar över pengarna som lagmedlemmarna jobbat ihop. Så är det inte. Pengarna
i lagkassan föreningen – inte det enskilda laget. Om lag pojkar f-95 har varit jätteduktigt på att sälja salamikorvar och tulpanlökar för att laget ska kunna köpa nya matchställ, så är det inte det enskilda laget som har rätt att bestämma över pengarna. Det är föreningens styrelse som beslutar över föreningens pengar och därmed också lagkassor, inte till exempel lagets lagledare.”

En lagkassa består av gemensamma pengar som används för ett lags gemensamma kostnader. Pengarna i lagkassan tillhör i legal mening inte laget utan föreningen. Spelarkonton består av spelares pengar som används för individuellt fördelade kostnader.

Allt oftare blir det numera rätt stora kontanta belopp som hanteras och vår egen vision är att alla ska ha kontantfri föreningsverksamhet för att minska risken för svinn och rån. (Det är ju många ggr yngre barn/tonåringar som hjälper till med försäljning av olika saker.) Det är därför oerhört viktigt att sådant här är kristallklart.

Beställa Guiden här  7 steg för att skapa en policy för Lagkassor   

Läs gärna mer om Digitala Lagkassan här.

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta mig för råd kring detta.

Rickard Lönn

Ämnen: Förenkla ekonomiadministrationen, Anslut MobilGirot, Digitala lagkassor, policy för lagkassor, Lagkassor

Rickard Lönn

Skrivet av Rickard Lönn

Prenumerera på nya blogginlägg här

Senaste inläggen