MobilGirot-bloggen

Framtidens föreningsekonomi är digital och kontantfri

Oct 17, 2018 6:42:44 PM / av Rickard Lönn

Det här inlägget riktar sig främst till de som har hand om lagkassor och eller ekonomin i föreningar. Vi på Mobilgirot är alla engagerade i föreningslivet på olika sätt så vi vet precis hur det fungerar. Att vara engagerad i en förening betyder ofta ideellt arbete. För många föräldrar och medlemmar innebär det t. ex att:

  • stå i fiket en lördag morgon,
  • sälja bingolotter,
  • köra barn till matcher
  • ha hand om lagkassor och mycket mer

MobilGirot banners IF blogg

 Det finns idag över 200 000 ideella föreningar och över 3 186 000 medborgare är medlemmar i någon form av förening. Av dessa är 20 000 idrottsföreningar - helt uppbyggda på ideella insatser. Och det står inte precis folk i kö för att anmäla sig till att bli kassörer:-).

Som idrottare, föräldrar, sponsorer och ungdomsledare har vi själva då också upplevt den ofta mycket bristfälliga administrationen när det gäller ekonomiadministrationen och vi har bidragit till att försöka hjälpa de föreningar vi varit engagerade i igenom ekonomiska kriser. Det är från dessa upplevelser MobilGirots föreningstjänst tagits fram.


Vi vill att föreningar ska få mer tid att utveckla sina verksamheter och lägga mindre tid på administration och jaga intäkter.

Med vår tjänst kan du t. ex

  • skapa digitala lagkassor,
  • få fler intäktskällor där administrationen sker helt automatiskt
  • och göra er förening helt fri från kontanter.

I lördags var en kollega till mig på sin dotters match och köpte en kopp kaffe, koppen betalades kontant för det enda denna stora förening kunde erbjuda förutom kontanter var förälderns privata Swish. Och redovisningarna varje vecka för kassören kring alla dessa kontantredovisningar och Swishinsättningar tar oerhört mycket tid och är inte alltid lätta att bokföra rätt.


Precis likadant men i större utsträckning var det när jag själv som 15-åring tilläts att ta betalt för ett fotbollsläger. Det var 60 föräldrar som betalade 850 kr kontant vardera den morgonen. Det blev
51 000 kr i kontanter  - hur tänkte man då?

Att sedan bokföring och admin skedde manuellt samt att vi var tvungna att åka till banken och sätta in dessa pengar på föreningskontot borde väl höra hemma på 1980-talet, Men sådant sker troligen n idag.

Anslut MobilGirot till föreningen ekonomiadministration
Använder din förening istället MobilGirot skapar du istället event på 5 minuter, lägger upp det på föreningens webbplats och delar i föreningens sociala medier. Då kan föräldrarna (el deltagarna) istället betala direkt via kort, swish eller t o m ansöka om delbetalning..Alal bokföringsunderlag och administration sker sen helt automatiskt. Det skapas t o m en deltagarlista. Enkelt eller hur?

Skapa intäktsbringande kampanjer via MobilGirot såsom
  • Målkronan eller Matchkronnan.
  • Eller starta en föreningsinsamling till ungdomsverksamheten.
  • Erbjud att kunna dela upp betalningar månadsvis
Detta är bara några exempel på hur din förening genom att ansluta MobilGirot kan förenkla och förbättra den ekonomiska administrationen. Och inte nog med det, ni kan även:
- erbjuda delbetalning av medlemsavgifter
- erbjuda årskort etc som man kan betala med swish, kort eller delbetala 

Med våra innovativa lösningar kommer vi agera som en drivande kraft i utvecklingen för den digitala föreningen.

Ämnen: betalningslösning föreningar, Förbättra likviditeten, Swish, Digitala lagkassor

Rickard Lönn

Skrivet av Rickard Lönn

Prenumerera på nya blogginlägg här

Senaste inläggen